Krajská koaličná rada chce pôsobiť počas celého funkčného obdobia vlády

13.08.2010 Prešov

Prešov 12. augusta (TASR) – Najvyšší predstavitelia prešovských krajských štruktúr strán KDH, SDKÚ-DS, SaS a Most-Híd sa dohodli, že koaličná rada na úrovni kraja bude pôsobiť počas celého funkčného obdobia tejto vlády.
Predseda Regionálneho zväzu SDKÚ-DS v Prešove a poslanec Národnej rady SR Ondrej Matej po dnešnom zasadnutí krajskej koaličnej rady (KKR) uviedol, že dôvodom tohto rozhodnutia je záujem koordinovať činnosť koalície a prebratie zodpovednosti v regióne za plnenie úloh vyplývajúcich z programového vyhlásenia vlády.
Zástupcovia politických subjektov sa dohodli, že pri preberaní politickej zodpovednosti a zvlášť pri nomináciách na personálne obsadenie postov budú zohľadňovať predovšetkým odbornosť a skúsenosť kandidátov.
\"Budeme prihliadať, samozrejme, na volebné výsledky jednotlivých koaličných partnerov v kraji, ale aj v rámci republiky. Pri návrhoch zohľadníme tieto výsledky tak, aby sme mohli plne niesť zodpovednosť za tieto nominácie, \" konštatoval Matej. Na ďalšom rokovaní KKR, ktoré sa má uskutočniť 17. augusta, majú strany predstaviť svoje priority ale aj to, akých odborníkov vedia ponúknuť na tieto funkcie.
Predseda Krajskej rady KDH Pavol Tarcala spresnil, že ide o pozície v orgánoch všeobecnej, špecializovanej štátnej správy a niektorých ďalších úradov. Doplnil, že v rámci celého kraja je 109 takýchto pozícií a o nomináciách budú rozhodovať konsenzom, takže môže dôjsť aj odchýlkam od rešpektovania volebných výsledkov.
\"Vždy to je len v pozícii návrhu, pretože konečný verdikt je buď uznesenie vlády, alebo rozhodnutie príslušného ministra, \" konštatoval Tarcala.
Matej zdôraznil, že o nomináciách konkrétnych ľudí, budú hovoriť až na ďalších stretnutiach a preto je dnes predčasné uviesť akékoľvek mená.
\"Budem, samozrejme, zohľadňovať aj to, že na mnohých postoch sú určite dnes aj odborníci, ktorí nevylučujeme, že zostanú na daných pozíciách. Takže, nebudeme to určite robiť systémom valca, lebo to nie je štýl pravicovej politiky, \" dodal.
Tarcala na záver uviedol, že zo strany nadriadených orgánov nie sú tlačení žiadnym termínom na predloženie odporúčaní a návrhov.
 

Vyberte región